Kirada yüzde 25 sınırının kalkmasıyla yeni bir dönemin kapıları açılıyor. Yeni dönemde ev sahiplerinin uygulayacağı zam oranı kiracıları korkutuyor. Kiracıların kara kara düşündüğü yeni döneme ilişkin kritik bir açıklama geldi.
KAOS YENİDEN BAŞLIYOR
Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, kirada yüzde 25 sınırının 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılmasına yönelik “Kaos yeniden başlıyor” uyarısında bulundu.
Yazılı açıklama yapan Ceran, işyerleri için durumun değişmeyeceğini ancak konutlarda yaşanan kaos durumunun uzun süre devam edecek gibi göründüğünü bildirdi. Yeni dönemde artış döneminde enflasyona göre artış yapılması durumunda kalınacağını dile getiren Ceran,
“Ancak ortada birtakım çözülemeyen durumlar çıkabiliyor; örneğin ev sahibi son iki yıldır kira arışında yüzde 25 oranını geçmediyse 10 bin liraya kiraya verdiği ve bugün yaklaşık 15 bin olan miktarı enflasyon oranının yüzde 65 açıklandığını farz edersek 25 bin TL civarında bir rakama çıkaracak” dedi.
HAKLARINIZI BİLMENİZ GEREKİYOR
Ekonomim.com’dan Hüseyin Gökçe’nin aktardığı detaylara göre, ev sahiplerinin benzer konutların kiralarının çok daha yüksek oluşunu gösterip bu rakamı düşük bulurken kiracı tarafında ise bir anda yüksek bir artış olarak görüleceğini kaydeden Hasan Ceran, “Uyuşmazlıklar artarken hukuki süreçler devreye girecek. Burada da hem ev sahiplerinin hem de kiracıların hukuki haklarını bilmesi büyük önem taşıyor” dedi.
KİRA TESPİT DAVASI AÇILABİLİR
Yaşanan ve yaşanacak olan bu karmaşa içerisinde arabulucu, uzlaştırıcı gibi çözüm yolları ile sonuca gidilemediği takdirde kira uyarlama davası ya da kira tespit davalarının açılabileceğini kaydeden Ceran şu değerlendirmede bulundu:
“Yeni düzenleme ile 5 yılını doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira tespit davası değil, kira uyarlama davası yoluna gidebilir. Sözleşme yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum yaşanması halinde uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar buna dahildir. Bununla birlikte, kira kontratının 5 yılı doldurması halinde, yapılan artışı az bulan mülk sahibi ya da artışı yüksek bulan kiracı da kira tespit davası açabilir.”